Dilemas do foie-gras

«Sarah Brown has already made her statement by refusing to eat it at a NATO banquet last year. Better news is that the Pope has spoken out against the force-feeding of geese, which is a wonderful boost for the pro-foie gras lobby.

Sir Roger Moore, another anti-foie gras activist, has announced that if his friends eat foie gras, he stops talking to them. And he says he has told the Daily Mail that he has evidence that foie gras causes Alzheimers’ and diabetes: it is “a tasty way of getting terminally ill”.

Well, that’s as maybe, but he’s clearly wrong to say that “when you know how it is made, it doesn’t taste so good”. For many of us, that’s just not true, which tells you something interesting about the power the stomach has over the conscience.»

Não deixa de ser curioso as tendências controleiras da vida alheia destas pessoas que supostamente defendem boas causas. Não lhes interessa tanto resolver problemas, mas, sobretudo, condicionar as escolhas alheias. E, sintomaticamente, estas pessoas que tanto se preocupam com o bem-estar dos gansos (ou de qualquer outra coisa que contribua para o bem-estar da generalidade da população) – e aqui há a dizer que eu tento sempre não pensar na forma como os alimentos de carne animal são obtidos, já que nenhum dos processos existentes me parece ser fruto de um enorme amor pelos bichinhos, contudo, alas, não quero ser vegetariana – correspondem àquelas pessoas que jamais reconhecerão existir um problema moral no aborto.

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